Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πώς σωζόμαστε και κερδίζουμε την αιώνια ζωή


Σωζόμαστε και κερδίζουμε την αιώνια ζωή όταν πιστεύουμε στον Υιό του Θεού (Τον Ιησού Χριστό) Ιωάννην 3:16. Δεν σωζόμαστε από μόνοι μας, αλλά μέσω του Χριστού Ρωμαίους 6:23. Ο Χριστός σταυρώθηκε και θυσιάστηκε για να τιμωρηθεί αυτός για τις αμαρτίες μας, ενώ ο ίδιος δεν ήταν αμαρτωλός, για να μην τιμωρηθούμε εμείς για τις αμαρτίες μας και χάσουμε την αιώνια ζωή Β’ Κορινθίους 5:21, Εβραίους 9:28.
Στο εδάφιο Ρωμαίους 3:28 διαβάζουμε ότι ο άνθρωπος σώζεται αν έχει πίστη και όχι από τα έργα (όχι αν τηρεί το νόμο). Σε άλλο εδάφιο διαβάζουμε το αντίθετο: ο άνθρωπος σώζεται αν τηρεί το νόμο / τις εντολές Ματθαίος 19:17. Μήπως τα δύο πιο πάνω εδάφια είναι συγκρουόμενα; Όχι, και την απάντηση τη βρίσκουμε στα εδάφια Ιακώβου 2:14-26: Ο άνθρωπος δεν σώζεται απλώς αν τηρεί το νόμο, αλλά όταν τηρεί το νόμο δείχνει ότι έχει πίστη για να τον τηρεί και επειδή έχει πίστη σώζεται.
Ο άνθρωπος σώζεται αν πιστέψει και βαπτιστεί Μάρκον 16:15-16. Φυσικά τα άτομα που δεν βαπτίστηκαν, διότι δεν υπήρχε η βάπτιση στην εποχή τους ή στη χώρα τους, θα σωθούν αν έχουν πίστη, όπως ο Αβραάμ που δεν βαπτίστηκε Ρωμαίους 4:13.
Η πίστη είναι απαραίτητη για να κερδίσει κάποιος την αιώνια ζωή. Πιο κάτω βλέπουμε αυτά που δείχνουν ότι έχει πίστη κάποιος όταν τα τηρεί και όταν τα τηρεί σώζεται για την πίστη του:
1. Όταν συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας που μας έπραξαν κακό, τότε συγχωρεί και ο Θεός τις δικές μας αμαρτίες Ματθαίον 6:14 (Αν δεν συγχωράμε εμείς ένα συνάνθρωπό μας που έπραξε μια αμαρτία προς εμάς, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε να συγχωρήσει ο Θεός τις χιλιάδες αμαρτίες που πράξαμε εμείς καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας Ματθαίον 18:23-35, Μάρκον 11:25-26). Αν δεν συγχωρέσει ο Θεός τις αμαρτίες μας δεν μπορούμε να σωθούμε Πράξεις 3:19.
2. Αν παραδεχθούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί και ομολογούμε τις αμαρτίες μας, τότε ο Θεός μας συγχωρεί Α’ Ιωάννου 1:8-10.
3. Αν μετανοήσουμε και πάψουμε να αμαρτάνουμε, τότε ο Θεός μας συγχωρεί Πράξεις 3:19.
4. Αν ομολογούμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος, τότε και ο Χριστός ομολογεί για μας στο Θεό πατέρα ότι είμαστε πιστοί και μας σώζει Ματθαίον 10:32-33, Ρωμαίους 10:8-11.
5. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο άνθρωπος σώζεται έμμεσα με την τήρηση του νόμου, διότι δείχνει ότι έχει πίστη για να τηρεί τον νόμο Ιακώβου 2:14-26.
Εκτός από τις πιο πάνω ενέργειες που χρειάζεται να κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος για να σωθεί, χρειάζεται επίσης και η συμβολή του Θεού Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για να σωθεί και να κερδίσει ο άνθρωπος την αιώνια ζωή:
1. Ο Θεός Πατέρας έδωσε τον Υιό Του να θυσιαστεί για να σώσει τον άνθρωπο Ιωάννην 3:16.
2. Ο Θεός μας κάνει χάρη να μη μας τιμωρήσει για τα αμαρτήματά μας και να χάσουμε την αιώνια ζωή. Αυτή η χάρη δίνεται αν έχουμε πίστη και όχι απλώς αν τηρούμε τις εντολές, ούτως ώστε να μην καυχηθεί κανείς ότι επειδή ήταν καλός και τηρούσε τις εντολές, σώθηκε Εφεσίους 2:5-9.
3. Ο Χριστός σταυρώθηκε και θυσιάστηκε για να τιμωρηθεί αυτός, ενώ δεν ήταν αμαρτωλός, για να μην τιμωρηθούν οι ίδιοι οι άνθρωποι για τις αμαρτίες τους και χάσουν την αιώνια ζωή Β’ Κορινθίους 5:21, Εβραίους 9:28.
4. Το Άγιο Πνεύμα μας οδηγεί προς την αλήθεια και μας ενδυναμώνει την πίστη μας, που χρειαζόμαστε για τη σωτηρία μας Ιωάννην 16:13, Γαλάτες 5:22.
Ο άνθρωπος δεν σώζεται με τα εξής:
1. Με τα συγχωροχάρτια, όπου και η ίδια η εκκλησία που τα εξέδωσε τα απέρριψε μετά. Ο άνθρωπος σώζεται αν έχει πίστη Ιωάννην 3:16 και όχι όταν δίνει λεφτά να αγοράσει συγχωροχάρτια. Το εισιτήριο για τον παράδεισο είναι δωρεάν για όσους έχουν πίστη Αποκάλυψη 22:17, Ματθαίον 16:26.
2. Ο άνθρωπος δεν σώζεται αν παρακαλάνε άλλοι για τη σωτηρία του όταν πεθάνει, κάνοντάς του μνημόσυνα. Στο εδάφιο Α’ Κορινθίους 6:2 διαβάζουμε: «Τώρα καιρός ευπρόσδεκτος, τώρα ημέρα σωτηρίας», δηλαδή τώρα, ενόσω ζει ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να κερδίσει την αιώνια ζωή, αν έχει πίστη. Όταν πεθάνει δεν του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να μετανοήσει, αλλά υπάρχει κρίση (δίκη) Εβραίους 9:27. Αν ήταν πιστός κατά την υλική του ζωή, κερδίζει την αιώνια ζωή. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας βασιλιάς είναι να βάλει τους δούλους του να κάνουν αυτοί δίαιτα γι’ αυτόν ή να παρακαλάνε στα μνημόσυνά του να κερδίσει την αιώνια ζωή. Για να χάσει βάρος ή για να κερδίσει την αιώνια ζωή πρέπει να εργαστεί ο ίδιος.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η βασικότερη διδαχή της Αγίας Γραφής είναι η διδαχή για το πώς σώζεται ο άνθρωπος και κερδίζει την αιώνια ζωή: «Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό Του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή.» Ιωάννην 3:16. Παρόλο που η πιο πάνω είναι η σπουδαιότερη διδαχή, δεν πρέπει να θεωρούμε πως όταν έχουμε πίστη στον Χριστό αυτό είναι αρκετό και δεν χρειάζεται να μελετούμε τις υπόλοιπες διδαχές της Αγίας Γραφής. Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι ολόκληρη η Γραφή είναι ωφέλιμη προς διδασκαλία και σωτηρία Β’ Τιμοθέου 3:15-17. Αν δεν διαβάζουμε το λόγο του Θεού, τότε πώς θα γνωρίζουμε τις εντολές του που πρέπει να τηρούμε δείχνοντας την αγάπη μας προς Αυτόν και την πίστη μας που μας σώζει Ιωάννην 14:15, Ιακώβου 2:14-15. Ακόμη αν δεν μελετούμε και γνωρίζουμε το λόγο του Θεού, τότε θα πλανώμεθα από ξένες διδαχές και φιλοσοφίες Ματθαίον 22:19, Εβραίους 13:9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου