Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ – ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Οι Απόστολοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σπίτι στα Ιεροσόλυμα. Είχαν περάσει ήδη δέκα ημέρες από την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς και πενήντα ημέρες από την Ανάστασή Του. Εκείνη η ημέρα ήταν η εβραϊκή εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία εορταζόταν το γεγονός ότι ο Θεός είχε δώσει στο Μωυσή τις Δέκα Εντολές στο Όρος Σινά. Για το λόγο αυτό είχε μαζευτεί την ημέρα εκείνη στην Ιερουσαλήμ πλήθος Ιουδαίων. Ξαφνικά, ακούστηκε μια δυνατή βροντή και όλοι είδαν «πύρινες» γλώσσες να κατεβαίνουν από τον ουρανό και να εισέρχονται στο σπίτι όπου διέμεναν οι Απόστολοι. Τότε οι πύρινες αυτές γλώσσες κατευθύνθηκαν προς τους Αγίους και κάθε μια ξεχωριστά στάθηκε πάνω από το κεφάλι του κάθε Αποστόλου.
Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ήταν η εκπλήρωση της υπόσχεσης που τους έδωσε ο Κύριος Ιησού Χριστού πριν την Ανάληψή Του. Το Άγιο Πνεύμα στάλθηκε για να φωτίσει και να ενδυναμώσει τους Αποστόλους στο τιτάνιο έργο που τους άφησε ως συνεχιστές Του ο Κύριος. Οι Απόστολοι έλαβαν το Άγιο Πνεύμα σε τρεις βαθμούς. Όταν ήταν μαζί με το Χριστό έλαβαν τη χάρη να θεραπεύουν και να εκδιώκουν δαιμόνια. Μετά την Ανάστασή Του, ο Χριστός τους χορήγησε το Άγιο Πνεύμα και την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες. Τέλος, κατά την Πεντηκοστή, οι Απόστολοι λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα κατά τον τρίτο και τελειότερο βαθμό. Μεταμορφώνονται από  απλούς ψαράδες σε «αλιείς ανθρώπων». Καθίστανται πάνσοφοι, ώστε να κηρύξουν το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο.
Η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος έγινε δέκα ημέρες μετά από  την Ανάληψη του Κυρίου στα επουράνια. Σύμφωνα με την Παράδοση, αφού ο Ιησούς Χριστός ανελήφθη στους ουρανούς, κάθε μέρα προσκυνούσαν το Θεό ένα από τα εννιά Αγγελικά  Τάγματα και τη δέκατη ημέρα στάλθηκε ο Παράκλητος στους Αποστόλους. Στις δέκα αυτές ημέρες οι Απόστολοι προετοιμάζονταν και περίμεναν την πραγματοποίηση της υπόσχεσης του Κυρίου με πίστη, εγκαρτέρηση και προσευχή.
Οι Απόστολοι μετά τον «κατακλυσμό» τους από το Άγιο Πνεύμα βγήκαν έξω και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους και στους προσήλυτους (πρώην ειδωλολάτρες που είχαν ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό) που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του. Κάποιοι έμειναν  εκστατικοί και τους θαύμαζαν, ενώ άλλοι τους κορόιδευαν ότι τάχα είχαν μεθύσει. Τότε πήρε το λόγο ο Απόστολος Πέτρος και τους είπε ότι ήταν αδύνατο να είχαν μεθύσει, αφού ακόμη ήταν μόλις δέκα η ώρα το πρωί και κατόπιν τους εξήγησε ότι αυτό ήταν η εκπλήρωση της προφητείας του Ιωήλ. Σύμφωνα με την προφητεία «κατά την τελευταία χρονική περίοδο, την εποχή που θα αρχίσει όταν έρθει ο Μεσσίας στη γη, θα εκχύσει ο Θεός τα χαρίσματα του Πνεύματός Του και θα τα διαμοιράσει σε όλους τους ανθρώπους και θα προφητεύουν οι υιοί και οι θυγατέρες τους».
Ο Απόστολος Πέτρος συνέχισε μιλώντας με ένθερμο πάθος και πειθώ για τη ζωή και το κήρυγμα του Χριστού. Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του καλώντας όλους να βαπτιστούν, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους και να λάβουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι την ημέρα εκείνη 3000 άνθρωποι βαπτίστηκαν και προστέθηκαν στην πρώτη Εκκλησία.
Στον Πύργο της Βαβέλ ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των ανθρώπων, ώστε να μην μπορούν να συνεννοηθούν και να  συνεχίσουν το αμαρτωλό αυτό έργο. Τώρα με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος «εις ενότηταν πάντας εκάλεσεν».
Το Άγιο Πνεύμα έκτοτε είναι μαζί μας και «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας». Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας γίνονται με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η μετατροπή του Άρτου και Οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού γίνονται δια της επικλήσεως του Αγίου Πνεύματος από τον λειτουργό Ιερέα ή Επίσκοπο. Ο Κύριος μετά την Ανάληψή Του, μας έστειλε τον Παράκλητο, ώστε να φωτίζει και να αγιάζει την Εκκλησία και τον κάθε πιστό.
Λαζάρω Παναγιώτου
Επιμέλεια: Ρένος Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου